Скільки алкоголю в кефірі і чи можна його дітям

Ми розповімо вам про те, скільки алкоголю в кефірі, звідки він там узявся і скільки потрібно випити, щоб п'яніти і не пройти тест.

093-500-90-85
Приватна клініка лікування алкоголізму
Скільки алкоголю в кефірі і чи можна його дітям

Чи є алкоголь у кефірі?

Скільки алкоголю в кефірі? Уже третій десяток років це питання розбурхує уми водіїв, вагітних жінок і молодих мам. Ніхто не хоче стати собі ворогом, але й повністю відмовлятися від улюбленого молочного продукту теж шкода. Далі ми розповімо, чи є алкоголь у кефірі та наскільки він небезпечний.

Алкоголь у кефірі

На перший погляд, здається, що в молочнокислих продуктах не повинно бути спирту, звідки він там може взятися, адже це продукт молочнокислого бродіння. Насправді багато що залежить від типу бродіння. Так існує два різновиди цього процесу:

  • у результаті чистого бродіння утворюється тільки молочна кислота;
  • під час процесу змішаного бродіння утворюється молочна кислота і спирт.w

Оскільки сметана, кисле молоко і йогурт готуються першим способом, то в цих продуктах немає спирту. А для виготовлення кефіру, кумису і ряжанки використовується другий спосіб, тому в цих продуктах міститься спирт у невеликих кількостях.

Важливо: у кефірі міститься близько 0,2-0,6 % етилового спирту. У перекисленому продукті концентрація етанолу підвищується і може доходити до 1-4 %.

Суто теоретично в молоці, з якого робиться кефір, достатньо лактози (природного цукру), щоб довести міцність кефіру до 2 %. Однак у процесі змішаного бродіння (спиртового і молочнокислого) лише невелика частина лактози перетворюється на молочну кислоту за допомогою діяльності бактерій. Ба більше, для розвитку в молочному середовищі спиртового бродіння потрібна температура в межах 18-30°С. Але за такої температури ніхто не зберігає продукти кисломолочного бродіння. Саме тому в ході бродіння тільки невелика частина лактози встигає переробитися на спирт.

Скільки алкоголю в кефірі також залежить від дотримання правил зберігання. Так, якщо вони не суперечать вимогам ДСТУ, то:

  • в одноденному кефірі всього лише 0,2 % спирту;
  • у дводенному продукті його трохи більше - 0,4 %;
  • якщо кефір зберігався три дні, то спирту в ньому не більше 0,6 %.

Для дитячого харчування рекомендується використовувати тільки одноденний або дводенний продукт. А ось триденний кефір не рекомендується вживати людям, які страждають на непереносимість спирту.

Історія питання

У 80-ті роки минулого століття на цьому ґрунті навіть виникла страшилка, від якої холоне кров, про те, як західні злостивці в союзі з не менш підступними закулісними монстрами з дитинства долучають радянських людей до алкоголю за допомогою заснованого на кефірі дитячого харчування. Однак, як надалі виявилося, завзяті борці з улюбленим у народі молочним продуктом чули дзвін, але не знали, де він.

Сп’яніти від кефіру

Щоб сп’яніти, і сп’яніння було реально помітно оточуючим, відсоток алкоголю в крові має бути приблизно 0,6-1 проміле. Це еквівалентно 100 грамам горілки, які має випити людина з вагою 60-70 кілограмів. Тобто, якщо взяти самий протермінований кефір з найбільш високим вмістом етанолу в 2%, то випити його потрібно приблизно 50 літрів. Зробити це не так просто із суто фізіологічних можливостей організму.

Чи є шанс бути спійманим співробітниками ДПС, якщо випив літр кефіру, трохи простроченого? Усе залежить від того, за який термін був випитий продукт до того, як довелося дихати в трубочку, від настрою і характерів самих співробітників, від ваги людини і її фізіологічних особливостей. Кефір не відразу всмоктується в кров.

Якщо він ще не встиг перетравитися і перебуває в шлунку, де температура сягає 37 градусів Цельсія, то є ймовірність того, що результати аналізу будуть позитивні. У такому разі необхідно заперечувати вживання алкоголю і наполягати на тому, щоб дозволили здати кров на вміст етанолу. І саме цей аналіз реально встановить, що наявність алкоголю в крові мізерно мала. А трубка співробітників ДПС реагує на видихувані пари.

Кефір і діти

Як відомо, щоденний раціон дітей в обов’язковому порядку має містити кисломолочні продукти, і особливо це стосується дітей, які часто хворіють і страждають від різних порушень мікрофлори кишечника.

Кефир и дети

Так, наприклад, у разі дисбактеріозу мікроорганізми, що містяться в кефірі, здатні зупинити ріст патогенних і гнильних мікрофлор, що призведе до їх знищення.

Однак батьки, налякані ЗМІ, які не отримали нічого путнього за запитом “скільки алкоголю в кефірі”, дедалі більше і більше переживають про те, чи можна використовувати кефір, що містить алкоголь, для годування дітей. Однак їхні побоювання безпідставні.

Відповідно до наявних даних вміст етилового спирту в кефірі, призначеному для дітей, мізерний. Так, наприклад, у більшості подібних напоїв міститься 0.01-0.02 відсотків етилового спирту, що не може зашкодити самопочуттю дитини, а тим паче викликати в неї алкогольну залежність.

Таким чином, кефір абсолютно безпечний для дітей, і пити його можна стільки, скільки необхідно. Тим паче, що етиловий спирт містить не тільки кефір, а й безліч інших харчових продуктів, що входять до щоденного раціону людини. Так, наприклад, алкоголь містять фрукти, хліб, сир. Причому в хлібі, і особливо в чорному, вміст етанолу значно вищий, ніж у кисломолочних продуктах.

Поради для водіїв

Раніше ми вже встигли визначитися з тим, що природне бродіння, яке відбувається у виробі, здатне викликати появу градусної міри і скільки алкоголю в кефірі. І цей фактор особливо слід врахувати водіям. Мало хто знає про спиртову складову кефіру, але при цьому цей напій є мало не улюбленим продуктом кожного другого автомобіліста.

Советы для водителей

Отже, споживаючи молочку у великих дозах і потрапивши під перевірку інспекторів, ви можете зіткнутися з курйозною ситуацією, коли нічого окрім молочки не пили, а тестер показує наявність алкоголю. Щоб цього не сталося з вами, відмовлятися від напою не варто, достатньо просто взяти до відома такі правила:

  • Пийте тільки свіжий напій, який зберігався за низької температури в холодильнику. Якщо куплена молочка провела більше години за температури навколишнього середовища понад 18 градусів, вміст спирту в ній може різко підвищитися.
  • Відразу перед поїздкою пити молочний продукт не варто. Робіть це за 15 хвилин до того, як сядете за кермо. Також бажано почистити зуби і гарненько прополоскати ротову порожнину водою. Уже в перші хвилини після споживання кефіру алкотестер може видати 0,3 проміле, а це привід для інспектора придивитися до вас.
  • У жодному разі не випивайте більше 3 літрів молочного продукту за годину до поїздки. Ця кількість напою може призвести навіть до невеликого сп’яніння і показати на тестері вельми неприємні значення.